ȚARA care deține 4 ventilatoare pulmonare pentru 12 milioane de locuitori. ”Dacă nu puteți obține oxigen în corp în cantități adecvate veti deceda”

ȚARA care deține 4 ventilatoare pulmonare pentru 12 milioane de locuitori. ”Dacă nu puteți obține oxigen în corp în cantități adecvate  veti deceda”
Sursă FOTO Profimedia
Publicat: 20/04/2020, 18:59
Actualizat: 06/04/2021, 14:50

Sistemele de asistență medicală flutură sub presiunea virusului, care a ucis peste 155.000 de oameni, specialiștii avertizează că coronavirusul ar putea devasta țările care nu au echipament și infrastructură medicală.

Sudanul de Sud are doar patru ventilatoare pulmonare și 24 de paturi UCI pentru o populație de 12 milioane de oameni, conform datelor Comitetului internațional de salvare (IRC), citat de CNN. Astfel, un ventilator este repartizat pentru fiecare trei milioane de oameni.

„Singura soluție este distanțarea socială”, a spus Riek Machar, reprezentantul ONU în Sudanul de Sus, potrivit The Time.

Burkina Faso are 11 ventilatoare, Sierra Leone 13 și Republica Centrală Africană 3 ventilatoare, în timp ce Venezuela are 84 de paturi UCI pentru o populație de 32 de milioane, iar 90% din spitale se confruntă cu deficiențe de medicamente și consumabile critice, spune o organizația non-guvernamentală.

„Am văzut deja cum pandemia a dat peste cap sistemele de sănătate în țările cu sisteme de sănătate relativ avansate”, a declarat pentru CNN Elinor Raikes, vicepreședinte și șef de livrare a programului pentru IRC, citat de CNN.”Există deja o cauză imediată de îngrijorare cu privire la modul în care aceasta ar putea copleși rapid țările cu sisteme de sănătate mai slabe”.

Tehnicienii de laborator se adună în jurul unei mașini în timp ce testează probe pentru Covid-19 într-un laborator din Juba, Sudanul de Sud, pe 6 aprilie.

În timp ce virusul a ajuns lent pe continent în comparație cu alte părți ale lumii, numărul infecțiilor a crescut exponențial în ultimele săptămâni și continuă să se răspândească, potrivit OMS, citat de CNN.Cu toate acestea, experții sunt reticenți să prezice că virusul va pune stăpânire pe continent în același mod ca și în Europa.

„Toate țările din Africa răspund agresiv la acest focar”, a declarat pentru CNN dr. Mary Ștefan, ofițer tehnic la Biroul Regional OMS pentru Africa, adăugând că o mulțime de țări caută în mod activ cazurile din zonele hotspot.

Ștefan a spus că majoritatea țărilor din Africa au primit recent provizii de EIP, ventilatoare, măști chirurgicale și mănuși de la fundația miliardarului chinez Jack Ma.

„Trebuie să planificăm situația din cele mai grave cazuri, pentru că nu vrem să ajungem într-o situație în care cazurile de Covid vor prelua acum întregul sistem de sănătate”, a spus ea.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ una din cinci persoane care este infectată cu coronavirus are nevoie de îngrijiri spitalicești. Țările cele mai afectate de pandemie încearcă să procure echipament de ventilație pulmonară, care ajută sau înlocuiește respirația pentru pacienții bolnavi critici, pompând oxigen în sânge pentru a menține organele funcționale.
Spitalele americane ar putea avea nevoie de până la jumătate de milion de ventilatoare suplimentare în timpul pandemiei, potrivit Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, iar cererea pentru acestea a crescut în unitățile de terapie intensivă din SUA, pe măsură ce pacienții cu coronavirus

Marea Britanie, cu peste 110.000 de infecții solicită  18.000 de ventilatoare, în timp ce NHS Nightingale. Italia, una dintre țările afectate cele mai grave din Europa, a distribuit până la 2.700 de ventilatoare în regiunile afectate până în prezent, iar Franța a declarat că își propune să producă 10.000 de ventilaroare suplimentare și să aibă 10.000 de paturi UCI. Germania, care are mai multe paturi de rezervă în unitățile de terapie intensivă decât Italia, a trimis 50 de ventilatoare în Spania și 60 în Marea Britanie în aprilie.

„Terapia Intensivă nu oferă de obicei tratament [pentru Covid-19], ci oferă sprijin, astfel încât organismul să se poată recupera apoi de orice este boala care stă la baza”, a spus dr. Alison Pittard, decanul Facultății din Terapia Intensivă din Marea Britanie. Medicină, explicată. „Avem nevoie de oxigen pentru a respira. Dacă nu puteți obține oxigen în corp în cantități adecvate pentru orice motiv, veti deceda”, a adăugat ea.

O regiune sub supraveghere este Africa, care a înregistrat peste 12.400 de cazuri de când prima instanță confirmată de coronavirus a fost înregistrată în Egipt în 14 februarie, potrivit OMS.

În conformitate cu OMS, există mai puțin de 2.000 de ventilatoare funcționale în 41 de țări africane, în timp ce numărul total de paturi de unități de terapie intensivă disponibilă în 43 de țări de pe continent este mai mic de 5.000. Este vorba despre cinci paturi la 1 milion de persoane, comparativ cu 4.000 de paturi la 1 milion de persoane în Europa, a informat OMS săptămâna trecută.

Numărul cazurilor în Africa este relativ scăzut, dar prevalența ridicată a tuberculozei, HIV, malarie și diabet este un motiv de îngrijorare.
„Prevalența bolilor cronice a crescut în țările africane”, a declarat dr. Elaine Nsoesie, profesor asistent de sănătate globală la Universitatea Boston, pentru CNN, adăugând că procente ridicate de afecțiuni precum diabetul rămân nediagnosticate.
„Dacă oamenii au aceste afecțiuni cronice și nu este diagnosticat, nu suntem complet siguri dacă indivizii vor avea alți factori care ar putea duce de fapt la boli mai severe”, a spus ea.

Mai presus de toate, lucrătorii din domeniul sănătății și experții sunt îngrijorați de faptul că virusul va lovi populațiile vulnerabile care se confruntă deja cu nevoi complexe, nu doar în Africa, ci în zone de conflict precum Siria, Afganistanul și Yemenul, care au raportat primul caz la începutul acestei luni.

„O mare îngrijorare este în jurul locurilor în care capacitatea diagnosticată este limitată. De exemplu, știm că Siria are capacitate de diagnostic, dar în prezent stă doar în Damasc și este o țară în mijlocul unui conflict masiv. Deci alte zone nu au acces la testarea de diagnosticare „, a declarat pentru CNN Kate White, manager medical Covid-19 pentru medicii fără frontiere (MSF).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Pe cea mai mică insulă locuită din lume încap doar o casă și un copac:...
Un imigrant sosit cu barca, erou în Malaga. Imaginile în care salva o bătrână din...
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de...
Câte ore pe noapte trebuie să dormim, de fapt, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Adriana Bahmuțeanu spune că Mihaela Botezatu a sunat-o. Ce au vorbit femeile din viața lui...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Cine este Mike Tyson, considerat "Cel mai rău om din lume"
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate